22 Ocak 2013 Salı

Cd -Dvd Biçimleri 2




Canlı Dosya Sistemi ve Ana Kopyalı disk biçimleri arasındaki farkı anlama




Disk biçimi seçerken, farkların ne olduğunu anlamak faydalıdır, bu sayede yazacağınız disk için doğru biçimi seçebilirsiniz. Seçilen dosyaları USB flash sürücüdeki gibi derhal ve istediğiniz sıklıkta kopyalayabildiğinizden Live Dosya Sistemi biçimi kullanan diskler genellikle daha kullanışlıdır. Ayrıca, Live Dosya Sistemi diskleri tüm bilgisayarlarda veya CD, DVD ya da Blu-Ray Disc oynatıcısında kullanılamaz. Live Dosya Sistemi ve Ana Kopyalı diskler arasındaki farkı anlamak için bu kılavuzu kullanın.


Canlı Dosya Sistemi seçeneğiyle biçimlendirilen diskler:




Disk Yaz iletişim kutusunda şu seçenek adını belirleyin: USB flash sürücü gibi.

USB flash sürücü gibi çalışır, yani dosyaları diske ayrı bir adımda daha sonra yazmadan derhal kopyalayabilirsiniz.




Diski CD, DVD veya Blu-Ray Disc yazıcısında tutup, gerektiğinde dosyaları kopyalamak isterseniz kullanışlıdır.

Yalnızca Windows XP ve Windows'un daha üst sürümleriyle uyumludur.

Biçimlendirildikten sonra boş değildirler.


Ana Kopyalı seçeneğiyle biçimlendirilen diskler:

Disk Yaz iletişim kutusunda şu seçenek adını belirleyin: CD/DVD oynatıcı ile.


Dosyalar hemen kopyalanmaz; diske kopyalamak istediğiniz tüm dosya koleksiyonunu toplayıp bir defada yazmanız gerekir.

MP3 dosyalarının olduğu müzik CD'leri gibi çok sayıda dosya içeren diskleri yazmak için uygundur.



Windows ile çalışmayan bilgisayarlarla ve CD oynatıcıları, DVD oynatıcıları ve Blu-Ray Disc oynatıcıları gibi tüketici elektroniği aygıtlarla uyumludur.


Neden Canlı Dosya Sistemi biçiminin farklı sürümleri var?

Canlı Dosya Sistemi biçiminin her sürümü, farklı işletim sistemleriyle uyumludur. Diski kullanmayı düşündüğünüz bilgisayarlara bağlı olarak, farklı bir Canlı Dosya Sistemi sürümü seçmeniz gerekebilir. Diski Windows'un daha üst sürümlerinde kullanmayı planlıyorsanız, kullandığınız Live Dosya Sistemi sürümünü değiştirmeniz gerekmez. Windows'un önceki sürümleriyle uyumlu diskler oluşturmanız gerekiyorsa, ihtiyacınız olan doğru Live Dosya Sistemini seçmek için aşağıdaki tabloyu kullanın:


Live Dosya Sistemi sürümü (UDF)


1.50

Bu sürüm, Windows 2000 (ve daha üstü) ve Windows Server 2003 (ve daha üstü) ile uyumludur. Windows 98 bilgisayarlarıyla uyumlu olmayabilir.


2.00

  

Bu sürüm, Windows XP (ve daha üstü) ve Windows Server 2003 (ve daha üstü) ile uyumludur. Windows 98 ve Windows 2000 bilgisayarlarıyla uyumlu olmayabilir.


  
2.01

  

Bu sürüm, Windows XP (ve daha üstü) ve Windows Server 2003 (ve daha üstü) ile uyumlu varsayılan sürümdür. Windows 98 ve Windows 2000 bilgisayarlarıyla uyumlu olmayabilir.


2.50


     

Bu sürüm, Windows Vista (ve daha üstü) için tasarlanmıştır. Windows'un önceki sürümleriyle uyumlu olmayabilir.


Çeşitli CD ve DVD disk türleri arasındaki farklar nelerdir?


CD-ROM


  

Salt okunur disk olarak bilinir ve genellikle ticari programları ve verileri depolamak için kullanılır. Bir CD-ROM üzerinde bilgi ekleme ve silme işlemi yapamazsınız.
 
650 MB

     

Birçok bilgisayar ve aygıtla uyumluluğu yüksektir.

CD-R

  

Dosyaları CD-R'a bir defadan fazla yazabilirsiniz (her defası oturum olarak tanımlanır), ancak Ana Kopyalı diskten dosyaları silemezsiniz. Her yazma işlemi kalıcıdır.

  

650 MB

700 MB


  

Diski farklı bir bilgisayarda okumak için oturumu kapatmanız gerekir. Birçok bilgisayar ve aygıtla uyumluluğu yüksektir.


CD-RW

CD-RW'a bir defadan fazla dosya yazabilirsiniz. Ayrıca, yer açmak ve ek dosyalar eklemek için istenmeyen dosyaları diskten silebilirsiniz. CD-RW disk birçok defa yazılabilir veya silinebilir.
  
650 MB

     

Birçok bilgisayar ve aygıtla uyumludur.

DVD-ROM

  

Salt okunur disk olarak bilinir ve genellikle ticari programları ve verileri depolamak için kullanılır. Bir DVD-ROM üzerinde bilgi ekleme ve silme işlemi yapamazsınız.


4,7 GB
    
Birçok bilgisayar ve aygıtla uyumluluğu yüksektir.

DVD-R

Bir DVD-R'a bir defadan fazla dosya yazabilirsiniz (her defasına oturum adı verilir), ancak diskten dosya silemezsiniz. Her yazma kalıcıdır.

  

4,7 GB

  

Diski farklı bir bilgisayarda okumak için oturumu kapatmanız gerekir. Birçok bilgisayar ve aygıtla uyumluluğu yüksektir.


DVD+R
    

Bir DVD+R'a bir defadan fazla dosya yazabilirsiniz (her defasına oturum adı verilir), ancak diskten dosya silemezsiniz. Her yazma kalıcıdır.
    

4,7 GB
    

Diski farklı bir bilgisayarda okumak için oturumu kapatmanız gerekir. Birçok bilgisayar ve aygıtla uyumludur.

DVD-RW
    

Bir DVD-RW'a bir defadan fazla dosya yazabilirsiniz (her defasına oturum adı verilir). Ayrıca, yer açmak ve ek dosyalar eklemek için istenmeyen dosyaları diskten silebilirsiniz. DVD-RW disk birçok defa yazılabilir ve silinebilir.
    

4,7 GB
    

Diski başka bir bilgisayarda okumak için oturumu kapatmanız gerekmez. Birçok bilgisayarla ve bazı aygıtlarla uyumludur.

DVD+RW
    

Bir DVD+RW'a bir defadan fazla dosya yazabilirsiniz (her defasına oturum adı verilir). Ayrıca, yer açmak ve ek dosyalar eklemek için istenmeyen dosyaları diskten silebilirsiniz. DVD+RW disk birçok defa yazılabilir veya silinebilir.
    

4,7 GB
    

Diski başka bir bilgisayarda okumak için oturumu kapatmanız gerekmez. Birçok bilgisayarla ve bazı aygıtlarla uyumludur.

DVD-RAM
    

Bir DVD-RAM'e bir defadan fazla dosya yazabilirsiniz. Ayrıca, yer açmak ve ek dosyalar eklemek için istenmeyen dosyaları diskten silebilirsiniz. DVD-RAM disk birçok defa yazılabilir veya silinebilir.
    

2,6 GB

4,7 GB

5,2 GB

9,4 GB
    

DVD-RAM diskler genellikle yalnızca DVD-RAM sürücülerinde kullanılabilir ve DVD oynatıcı ve diğer aygıtlar tarafından okunamayabilir.

DVD-R DL
    

Dosyaları DVD-R DL'a bir defadan fazla yazabilirsiniz (her defası oturum olarak tanımlanır), ancak Ana Kopyalı diskten dosyaları silemezsiniz. Her yazma işlemi kalıcıdır.
    

8,5 GB
    

Diski farklı bir bilgisayarda okumak için oturumu kapatmanız gerekir. Bazı bilgisayarlarla ve yeni DVD oynatıcılarla uyumludur.

DVD+R DL
    

Dosyaları DVD+R DL'a bir defadan fazla yazabilirsiniz (her defası oturum olarak tanımlanır), ancak Ana Kopyalı diskten dosyaları silemezsiniz. Her yazma işlemi kalıcıdır.
    

8,5 GB
    

Diski farklı bir bilgisayarda okumak için oturumu kapatmanız gerekir. Bazı bilgisayarlarla ve yeni DVD oynatıcılarla uyumludur.

BD-R
    

Dosyaları BD-R'a bir defa yazabilirsiniz (tek oturumda), ancak dosyaları diskten silemezsiniz. Her yazma işlemi kalıcıdır.
    

25 GB
    

Diski farklı bir bilgisayarda okumak için oturumu kapatmanız gerekir. Windows 7 çalıştıran bilgisayarlarla uyumludur.

BD-R DL
    

Dosyaları BD-R DL'a bir defa yazabilirsiniz (tek oturumda), ancak dosyaları diskten silemezsiniz. Her yazma işlemi kalıcıdır.
    

50 GB
    

Diski farklı bir bilgisayarda okumak için oturumu kapatmanız gerekir. Windows 7 çalıştıran bilgisayarlarla uyumludur.

BD-RE
    

Dosyaları BD-RE'ye birden fazla yazabilirsiniz (her defası oturum olarak tanımlanır). Ayrıca, yer açmak ve ek dosyalar eklemek için istenmeyen dosyaları diskten silebilirsiniz. BD-RE birçok defa yazılıp silinebilir.
    

25 GB
    

Diski başka bir bilgisayarda okumak için oturumu kapatmanız gerekmez. Windows 7 çalıştıran bilgisayarlarla uyumludur.

BD-RE DL
    

Dosyaları BD-RE DL'ya birden fazla yazabilirsiniz (her defası oturum olarak tanımlanır). Ayrıca, yer açmak ve ek dosyalar eklemek için istenmeyen dosyaları diskten silebilirsiniz. BD-RE DL birçok defa yazılıp silinebilir.
    

50 GB
    

Diski başka bir bilgisayarda okumak için oturumu kapatmanız gerekmez. Windows 7 çalıştıran bilgisayarlarla uyumludur.


Not

    Blu-Ray Disc okuyabilen başka bir bilgisayar için o bilgisayarda Blu-Ray Disc sürücüsü olmalıdır. DVD diski okuyabilen başka bir bilgisayar için, o bilgisayarda DVD veya Blu-Ray sürücüsü olmalıdır. CD'ler CD ve DVD sürücülerde ve çoğu (ancak tümünde değil) Blu-Ray sürücüde kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder