2 Şubat 2013 Cumartesi

Çalıştırılabilir JAR dosyası oluşturma (Executable Jar)

Java dili ile yazılmış projeleri bir uygulama olarak çalıştırabiliriz bunu yapmak için 3 yöntem bulunuyor bir web sunucu sahibi iseniz  bu uygulamalarınızı applet veya JWS uygulaması olarak sunabilirsiniz. Bir web sunucusu yoksa bu uygulamaların jar uzantılı olarak sunulması gerekmektedir.


Kullanacak olan kişinin sınıf dosyalarıyla uğraşmadan dosyaya tıklayarak çalıştırmasını istiyorsanız çalıştırılabilir bir jar oluşturmanız gerekecektir.







1. Projeye sağ tıklıyoruz
2. Export'a tıklıyoruz
3. Runnable JAR File seçiyoruz
4. Yeni ekranda oluşacak jar için konum bilgisi giriyoruz. Launch Configuration seçeneği altında çalışacak olan ana sınıfı seçiyoruz. Eğer kullandığımız kütüphaneler varsa "Package required libraries into generated JAR" seçeneğini seçmeyi unutmuyoruz. (Bkz. yukarıdaki resim)
7. Finish ile sonlandırıp jarımızı oluşturuyoruz.



Diğer yöntem komut satırından bu işi yapmaktır. Ve kullanıcıya bu oluşan jar'ı sunmaktır. Aşama aşama şu şekilde yapılmaktadır.



1. Kaynak dosyalarını derliyoruz (javac -classpath . net/kodveus/jws/*.java)
2. Manifesto dosyasını oluşturuyoruz
İçeriği:
Manifest-Version: 1.0 Sealed: true
Main-Class: net.kodveus.jws.NotDefteri
3. Daha sonra jar dosyasını oluşturduğumuz manifesto dosyasıyla birlikte oluşturuyoruz (jar cvmf MANIFEST.MF NotDefteri.jar net)

Eğer kaynak kodların jar dosyasında olmamasını istiyorsak 3. komutu çalıştırmadan önce *.java dosyalarını siliyoruz.

Bütün bu aşamalar başarılı bir şekilde yapılırsa aşağıdaki ekrandaki gibi birşeyler görmeniz gerekiyor. (MANIFEST.MF dosyasını copy con komutu yerine Notepad ile de oluşturup ilgili dizine atabilirsiniz)



Jar dosyamızı oluşturduk. Peki bu jar dosyası nasıl çalışacak?

Eğer kullanıcı bu dosyayı başka bir araçla (örneğin winrar) açmaya ayarlamamış ise yapması gereken bu jar dosyasına çift tıklamaktan ibarettir. Ancak siz buna güvenemem derseniz o zaman bu dosya ile birlikte bir bat dosyası (veya linux için sh dosyası) vermelisiniz. O dosyanın içeriği şu şekilde tek satırlık bir şey olacaktır:
java -jar NotDefteri.jar

Peki herşey bu kadar kolay mı? Hayır değil. Eğer kullanıcı java.exe'nin bulunduğu dizini (Java ev dizini - JAVA_HOME diye geçer çoğu kaynakta :-) ) path'e eklememişse bu komutu çalıştırmadan önce eklemesi gerekiyor. Bunu nasıl mı yapacak? Windows için:

1. Bilgisayarım'a sağ tıklıyoruz
2. Gelişmiş sekmesinde Ortam değişkenlerini açıyoruz
3. Sistem değişkenleri altına JAVA_HOME (bu kullanıcının jre'yi kurmuş olduğu dizini gösterecek)'u ekliyoruz. (Bu genellikle C:\Program Files\Java\jre1.5.0_02 şeklinde birşeyler olabilir)
4. Daha sonra Sistem değişkenleri altındaki PATH değişkeninin sonuna ;%JAVA_HOME%\bin ekliyoruz.
5. Ve şimdi artık java komutu sorunsuz çalışıyor olmalı.

Linux İçin:
Bash shell:
export PATH=$PATH:java_evi/bin
tcsh veya csh:
set PATH = ($PATH java_evi/bin)

Daha Fazla Bilgi:
http://java.sun.com/j2se/1.5.0/docs/guide/jar/index.html
http://java.sun.com/docs/books/tutorial/deployment/jar/


döküman sitesi:http://kodveus.blogspot.com/2006/04/altrlabilir-jar-dosyas-oluturma_07.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder